top
spacer spacer
 
 
 
16 juni 2019
Nederlands Kampioenschap Cheerleading
17-06-2018 - lees verder...
2 voorrondes voor het NK Cheerleading 2019 dat plaatsvindt op 16-06-2019 - lees verder...
DCA Deelnemerschap
Let op! Wijzigingen per 01-01-2019 in het DCA Deelnemerschap- lees verder...
24 t/m 26 april 2019 Het Officiële WK Cheerleading 2019 -lees verder...
28-30 juni 2018 Het Officiële EK Cheerleading 2019 -lees verder...
 
 

Dutch Cheerleading Assosciation haalde EK Cheerleading naar Nederland

Op 30 juni, en 1 juli 2012 vond voor de 2e keer het officiële Europese Kampioenschap Cheerleading in Europa plaats. Dit jaar was Nederland het gastland en daar waren Nelson Petter (1977) en Theo Dragt (1968) van de DCA verantwoordelijk voor.

Ruim 2000 atleten uit meer dan 20 landen kwamen op zaterdag en zondag in de Sporthallen Zuid te Amsterdam strijden om brons, zilver en goud. Deelnemende landen waren o.a. Oostenrijk, Wit Rusland, België, Kroatië, Tsjechische republiek, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Kazachstan, Moldavië, Noorwegen, Rusland, Schotland, Spanje, Slovenië, Zweden, Zwitserland, Engeland, Ukraine en Nederland. Het EK omvatte 2 dagen met op zaterdag de senior- en op zondag de junior divisies en werd gejureerd door internationale juryleden uit zowel Europa als de verenigde staten.

De organisatie was in handen van de European Cheer Union, de Europese Cheer bond en de Dutch Cheerleading Association, het officiële orgaan voor cheerleading en cheerdance in Nederland. Ruim 30 Europese landen zijn op dit moment lid van de ECU.

Petter en Dragt zetten zich met hun, in Steenwijkerland gevestigde, Stichting Soneo sinds 2007 in voor de stimulering van Nederlands danstalent. Het vehicle dat zij hier voor gebruiken is het door hun bedachte Soneo Dance Challenge concept, een indrukwekkende reeks landelijke danswedstrijden bestaande uit 3 voorrondes en 1 officieel erkend Nederlands Kampioenschap. Het initiatief dat dit jaar alweer haar 6e lustrum viert is inmiddels een begrip in Nederland waarbij per jaar zo'n 4000 dansers en even zo veel publiek de weg weten te vinden naar de spectaculaire wedstrijden.

De initiatieven van Petter en Dragt zijn ook buiten Europa niet onopgemerkt gebleven. Met als resultaat dat Stichting Soneo sinds 2008 aangesloten is bij de internationale wereldbond I.C.U., organisator van het jaarlijkse WK Cheerleading in Disney World, Orlando - Florida, waar inmiddels meer als 100 landen bij aangesloten zijn.

"In 2008 hebben we onze missie uitgebreid door ook Cheerleading aan ons programma toe te voegen en in Nederland op de kaart te gaan zetten" aldus Dragt. "Ik ben toen in februari van dat jaar direct naar Amerika gevlogen voor onze applicatie en het heeft toen een jaar geduurd voordat alles administratief en juridisch geregeld was maar het was alle tijd en energie meer dan waard" vervolgd Petter. "We hebben toen de Dutch Cheerleading Association opgericht, wat nu hét officiële orgaan is voor Cheerleading en Cheerdance in Nederland. Met de DCA zijn we sinds 2010 ook aangesloten bij de E.C.U. de officiële Europese Cheerbond".

"Door aansluiting bij zowel de officiële Europese- als de Wereldbond is het voor ons als stichting mogelijk geworden om teams nog beter op een veilige, verantwoorde en gecontroleerde manier te ondersteunen en middels professionele jurering een kans te bieden om Nederland te vertegenwoordigen tijdens een serieuze krachtmeting met de aller beste teams vanuit Europa en de rest van de Wereld" aldus Petter en Dragt.

"In 2011 waren we met onze Nederlandse afvaardiging van maar liefst 80 atleten in Praag voor deelname aan het EK Cheerleading" vertelt Dragt trots, Petter: "We waren daar zo enthousiast over dat we bij thuiskomst in Nederland vrij snel besloten hebben om namens Nederland officieel een Bid uit te brengen voor 2012. Tevens is Petter in juni 2011 in Praag door alle Europese lidstaten gekozen als vertegenwoordiger van de Europese bond voor West Europa. Hiermee vertegenwoordigt hij onder andere landen als België, Nederland, Luxemburg en Wales.

"Oktober 2011 jaar kregen we het goede nieuws te horen dat ons bid officieel "Awarded" was zoals dat dan officieel heet"
"Met minder dan 8 maanden voor de boeg zijn we toen direct begonnen met het opstarten van alle voorbereidingen en hebben vorig jaar December op Schiphol onder toeziend oog van de secretaris generaal van de wereldbond de contracten met de Europese bond ondertekent." Op het moment van schrijven zijn Petter en Dragt druk bezig met de laatste details. "We hebben op dit moment al ruim 800 atleten onder gebracht in hotels in Amsterdam" vertelt Dragt. Petter, verantwoordelijk voor de visa aanvragen, het versturen van officiële uitnodigingen en contact met ambassades: "Het is allemaal héél veel werk, maar tevens een unieke ervaring."

Voor meer info over de ECU: www.europeancheerunion.com
Voor meer info over de DCA: www.dutchcheer.nl
Voor kaarten: www.hollandcheer.com

 
 
 
bottom
 
 
© 2009 - Dutch Cheerleading Association - Website by Studio Pinto - Laatste update: